Naša priča
Prepelice
JAPANSKA PREPELICA (Coturnix japonica - Japanese quail) i PREPELICA (Perdix Coturnix)
Naše japanske prepelice se hrane mljevenom mješavinom kukuruza pšenice ječma i suncokreta kojega meljemo na našem mlinu ,dodajemo im
sastavni dio hrane u prirodi riječni pijesak,te im pripremamo mljeveno sezonsko zelenje.
(Divlja riga,matovilac,djetelina,radić i isjeckanu mrkvicu i jabuku)
- Uzgoj Japanske prepelice
Temperatura u kojoj obitavaju treba biti od 16°C do 18 °C, a obzirom da ne zauzimaju veliki prostor mogu se držati zajedno s ostalom peradi. Brzo napreduju pa se prva jaja mogu očekivati za cca. 50 dana starosti. Svakih 17 sati snesu po jaje, a najbolje rezultate daju ukoliko se drže u malim kavezima praktičnima kako za hranjenje tako i za sakupljanje jaja.
- Karakteristike Japanske prepelice
Japanska prepelica spada u red sitne peradi. Njezina dužina je 18 cm od čega 3 cm otpada na rep. Smeđe-siva boja perja je standardna, dok se mutacijom gena može dobiti čak i bijela koja je iznimno cijenjena.
Mužjaci imaju malo šira i izbočenija prsa, a tamna pjega nalazi se na podvratku i iznad očiju. Jako su agresivni što posebno pokazuju reakcijom na uljeze odnosno druge mužjake u svom jatu. Jedan pijetao podmiruje 3 do 5 ženki, a ako je u jednom kavezu više pijetlova sukobi među njima su česti, a time i uginuća slabijih mužjaka.